×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vloerverwarming-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vloeropbouw bij de verschillende systemen vloerverwarming

Vloerverwarming is de laatste jaren helemaal ingeburgerd in ons land. Zeker bij nieuwe woningen is vloerverwarming zo goed als standaard geworden.

Eén van de grootste aandachtspunten bij het leggen van vloerverwarming is het volgen van de juiste vloeropbouw. Maak je hier een fout, dan kan het rendement van je vloerverwarming immers drastisch dalen. Hoe ziet de juiste vloeropbouw eruit? En welke soorten vloerbedekking kan je combineren met vloerverwarming?

In dit artikel:

Soorten vloerverwarming

vloerverwarming © Shutterstock - De precieze opbouw van de vloer hangt af van het systeem van vloerverwarming dat je kiest

Indien je vloerverwarming wil leggen, dan kan je kiezen uit verschillende systemen. Zo heb je ten eerste al een onderscheid tussen vloerverwarming op basis van warm water en elektrische vloerverwarming. Daarnaast heb je ook nog het onderscheid tussen het nat systeem en het droog systeem.

Welk systeem van vloerverwarming je best kiest, zal voornamelijk afhangen van de opbouwhoogte die je ter beschikking hebt. Bij een nat systeem is de opbouwhoogte bijvoorbeeld veel hoger dan die bij een droog systeem. Een nat systeem is daarom niet altijd haalbaar, zeker niet bij renovaties.

Maar de keuze voor een bepaald systeem hoeft niet noodzakelijk een slechte keuze te zijn. Zo heeft elk systeem van vloerverwarming z’n eigen voordelen en nadelen. Er bestaat dus geen slechte keuze.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vloerverwarming laten leggen in huis? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk verwarmde vloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van vloerverwarming specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een aangenaam warme vloer in de winter, wie droomt er niet van? Laat het niet bij dromen blijven, en stap binnenkort al blootvoets door je huis. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vloerverwarming specialisten

aanvraag starten


vloerverwarming opbouw © Shutterstock - Bij een nat systeem wordt er vaak voor gekozen om de warm waterleidingen op noppenplaten te bevestigen

Opbouw van een vloer met vloerverwarming

Een vloer wordt steeds volgens een vrij vaste opbouw aangelegd. Zo’n vloeropbouw bestaat uit verschillende lagen, die elk hun eigen functie hebben. Het is belangrijk om de volgorde van de lagen correct te volgen, zeker wanneer je vloerverwarming wil leggen. Een foutieve volgorde kan immers het rendement van je vloerverwarming verlagen.

Dit zijn de lagen waaruit een vloer wordt opgebouwd, van onder naar boven.

  1. De draagvloer
  2. De uitvullaag
  3. De isolatielaag
  4. De PE-folie
  5. De dekvloer
  6. De vloerbedekking

Waar de vloerverwarming juist verwerkt wordt, hangt af van het systeem dat je kiest.

De draagvloer

De draagvloer is de onderste laag van de vloeropbouw. Het spreekt voor zich dat je hier kiest voor een stevige laag, die kan dienen als fundament voor de rest van de vloer.

Voor de draagvloer komen verschillende materialen in aanmerking. Bij oudere woningen bestond de draagvloer wel eens uit hout, maar gaandeweg is men overgeschakeld naar beton of staal.

In de modernste woningen kiest men bijna steevast voor een draagvloer uit gewapend beton. Dit is niet alleen zeer stevig en duurzaam, een betonnen draagvloer zorgt ook voor een goede warmteafgifte. En dat is natuurlijk wat je wil bekomen bij een vloer met vloerverwarming.

De uitvullaag

Bovenop de draagvloer komt een uitvullaag of chapelaag te liggen. De functie van deze laag is om leidingen en kabels van sanitair en elektriciteit in weg te werken. Daarom moet deze laag ook voldoende dik zijn. Vaak is de dikte minstens 5 tot 8 centimeter.

Naast traditionele chape kan je in deze laag ook kiezen voor gespoten PUR. Ook PUR schuim kan immers de kabels en leidingen goed wegwerken, en heeft bovendien een hoog isolerend vermogen.

De isolatielaag

Na de eerste dekvloer legt men een isolatielaag aan. Hier heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Vaak wordt echter gekozen voor PUR of EPS.

Indien je kiest voor het natte systeem, dan zal vaker worden gekozen voor PUR als isolatiemateriaal. Dit materiaal heeft immers een hogere isolatiewaarde, en is bovendien makkelijk te verwerken.

Bij het droge systeem zal men eerder kiezen voor EPS-platen. EPS heeft een iets lager isolerend vermogen en is moeilijker te verwerken. Maar toch kiest men in dit geval voor EPS, omdat de leidingen voor de vloerverwarming makkelijker in EPS-platen te verwerken zijn. Bij het droge systeem wordt de vloerverwarming immers in de isolatielaag verwerkt.

Een PE-folie

Bovenop de isolatielaag brengt men een PE-folie aan. PE staat voor polyethyleen. Deze folie wordt gelegd ter bescherming tegen opstijgend vocht. Het aanbrengen van de folie is des te belangrijker indien je isolatielaag niet zo goed bestand is tegen vocht.

De dekvloer

Nadien wordt een nieuwe dekvloer aangebracht. Deze vloer in cement vormt het fundament voor de latere vloerbedekking. De chapelaag wordt zowel bij het natte systeem als het droge systeem gelegd.

De vloerbedekking

Tot slot wordt de vloer afgewerkt met vloerbedekking. Hier heb je verschillende mogelijkheden. Welke soorten vloerbedekking allemaal in aanmerking komen, ontdek je later in dit artikel.

vloerverwarming nat systeem © Shutterstock - Bij een nat systeem komen de leidingen in de bovenste dekvloer te liggen

Verschil tussen nat systeem en droog systeem

De vloeropbouw zal dus min of meer hetzelfde zijn, ongeacht je kiest voor het nat systeem of het droog systeem. Wat wel verschilt is de integratie van de vloerverwarming in de vloeropbouw.

Nat systeem

vloerverwarming nat systeem © Shutterstock - Bij een nat systeem komen de leidingen in de bovenste dekvloer te liggen

Bij het nat systeem zullen de leidingen van de vloerverwarming in de bovenste dekvloer worden verwerkt. Als gevolg hiervan zal deze chape laag iets dikker moeten zijn bij het natte systeem dan bij het droge systeem. De hoogte van de dekvloer bedraagt bij het natte systeem zo’n 5 à 8 centimeter.

Dit heeft ook een impact op de totale opbouwhoogte. Die zal bij het nat systeem zo’n 18 tot 20 centimeter bedragen, terwijl die bij het droge systeem slechts 13 tot 18 centimeter zal bedragen.

Voordelen van het nat systeem

Waarom dan toch kiezen voor het nat systeem? Omdat dit het traditionele systeem van vloerverwarming is. Hier hebben specialisten het meeste ervaring mee, en dat betekent dat er minder fouten gemaakt zullen worden bij het leggen ervan.

Bovendien is dit systeem ook goedkoper ten opzichte van het droog systeem.

Droog systeem

vloerverwarming droog systeem © Shutterstock - Bij een droog systeem komen de leidingen in de isolatielaag te liggen

Daar waar de leidingen van de vloerverwarming bij het nat systeem in de natte cementlaag worden gelegd, zullen de leidingen bij het droog systeem in de isolatielaag worden verwerkt.

De isolatielaag, die meestal bestaat uit EPS-platen, zal in dit geval sleuven bevatten, waarin de leidingen kunnen worden gelegd. Deze leidingen worden bovendien in metalen goten geplaatst, en langs de bovenkant afgedekt met een metalen plaat. Al dit metaal zorgt voor een betere warmteafgifte en een betere warmtespreiding over de vloeroppervlakte.

Bovenop de isolatielaag komt ook hier een chapelaag te liggen. Maar omdat de chape in dit geval geen leidingen zal bevatten, zal deze laag veel dunner zijn dan bij het natte systeem. De dekvloer heeft in dit systeem een hoogte van slechts 2 à 5 centimeter. Hierdoor is ook de totale opbouwhoogte van het droog systeem veel lager. Ideaal voor wanneer je slechts een beperkte opbouwhoogte hebt.

Voordelen van het droog systeem

Hoewel het droog systeem het nieuwste systeem is van de twee, kan het toch enkele mooie voordelen voorleggen. Zo is vooral de lagere opbouwhoogte heel interessant. De bovenste dekvloer is veel minder dik, waardoor ook de totale opbouwhoogte veel lager is dan bij het nat systeem. De hoogte van het droog systeem schommelt tussen de 13 en de 18 centimeter, tegenover 18 à 20 centimeter bij het nat systeem.

Omdat de dekvloer minder dik is, kan de warmte ook sneller worden afgegeven aan de ruimte. Een vloerverwarming via droog systeem warmt dus veel sneller op dan een vloerverwarming via nat systeem.

Een ander voordeel is het lagere risico op scheuren. Als gevolg van temperatuurschommelingen kunnen de leidingen immers uitzetten en krimpen. Wanneer ze in de dekvloer zitten, kan dit leiden tot scheuren in de dekvloer. Bij het droog systeem zitten ze echter in metalen goten, en is er dus nog speling.

Welke vloerbedekking kiezen?

Een laatste aandachtspunt bij het leggen van vloerverwarming is het type vloerbedekking. Niet elke vloerbedekking is even geschikt om te combineren met vloerverwarming. Aan de andere kant zijn er soorten vloerbedekking die de warmte beter geleiden en dus ook afgeven aan de ruimte.

Een type vloerbedekking dat uitstekend te combineren is met vloerverwarming, zijn tegels. Zij geven de warmte van de vloerverwarming immers ongehinderd door aan de kamer. Ook kunststof vloeren, zoals PVC, geleiden warmte zeer goed.

Vloeren die minder geschikt zijn, zijn de houten vloeren en laminaatvloeren. Hout en laminaat houden de warmte meer tegen, en geven het dus minder goed door.

Ook bij tapijten moet je goed uitkijken. Tapijten zijn in principe wel mogelijk, maar ze moeten wel aangepast zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Welk systeem van vloerverwarming je ook kiest, laat je verwarmingssysteem steeds leggen door een ervaren specialist. Hierdoor vermijd je dure herstellingskosten achteraf. Vraag meteen meerdere offertes aan via onderstaand formulier. Zo kan je snel meerdere prijzen vergelijken, en scoor je steeds de beste deal.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend.


vloerverwarming specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Wat is de prijs van vloerverwarming?
Waarom elektrische vloerverwarming?
Offertes voor vloerverwarming