×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vloerverwarming-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vloerverwarming nat systeem: kenmerken, opbouw en prijs

Met vloerverwarming kies je voor een modern verwarmingssysteem dat netjes in de vloer is ingewerkt. Vloerverwarming zorgt voor een mooie spreiding van de warmte in de kamer, wat heel aangenaam overkomt.

Wil je vloerverwarming plaatsen, dan kan je kiezen uit verschillende installatietechnieken. Kies je voor vloerverwarming op basis van warm water, dan gaat de keuze tussen het nat systeem en het droog systeem. In dit artikel gaan we dieper in op het nat systeem. Hoe werkt natbouw vloerverwarming precies? Hoe wordt het geplaatst? En wat is de kostprijs?

In dit artikel:

Nat systeem vs droog systeem

De meest traditionele vorm van vloerverwarming is die op basis van warm waterleidingen. In dit geval worden leidingen in de vloer geplaatst, die worden gekoppeld aan de verwarmingsketel. Door de leidingen zal warm water stromen, die de vloer zullen opwarmen.

Waar de leidingen juist worden geïntegreerd in de vloeropbouw, kan verschillen. Men maakt een onderscheid tussen een nat systeem en een droog systeem.

Vloerverwarming volgens nat systeem

nat systeem vloerverwarming © Shutterstock - Bij nat systeem vloerverwarming worden de leidingen vaak eerst in een noppenfolie gelegd, en vervolgens bedekt met een chapelaag

Bij deze methode zullen de leidingen van de vloerverwarming in de bovenste dekvloer worden geplaatst. Men zal de leidingen bovenop een isolatielaag plaatsen, en vervolgens bedekken met een laag cement of chape.

Omdat de buizen van de vloerverwarming kunnen uitzetten of krimpen als gevolg van temperatuurverschillen, moet er een extra wapening in de cementlaag aangebracht worden. Dit moet vermijden dat deze deklaag zal barsten. Vaak kiest men hier voor een standaard wapeningsnet of een staalvezelwapening.

Vloerverwarming volgens het natte systeem is de meest klassieke vorm van vloerverwarming. Het voordeel is dat veel installateurs gekend zijn met deze techniek. Het nadeel is dan weer dat je voor deze methode voldoende opbouwhoogte nodig hebt. Omdat de buizen in de bovenste dekvloer worden geplaatst, moet deze laag ook iets dikker zijn dan normaal.

Vloerverwarming volgens droog systeem

droog systeem vloerverwarming © Shutterstock - Bij droog systeem vloerverwarming worden de leidingen in de isolatielaag geplaatst.

Droogbouw vloerverwarming is een recentere techniek om vloerverwarming op basis van warm water aan te leggen. Bij deze techniek worden de verwarmingsbuizen in de isolatielaag aangebracht. Men maakt sleuven in deze isolatielaag, waarna de verwarmingsbuizen in deze sleuven worden aangebracht.

Het grote voordeel van deze methode is dat de dekvloer in dit geval niet zo dik hoeft te zijn. Er is immers geen extra wapening nodig. Vloerverwarming volgens het droge systeem is daarom interessant bij vloeren met een beperkte opbouwhoogte.

Het nadeel is dan weer dat het een relatief nieuwe techniek is, waar vele installateurs nog niet zo bekend mee zijn. Bovendien is deze installatiemethode iets duurder dan vloerverwarming volgens het nat systeem.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vloerverwarming laten leggen in huis? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk verwarmde vloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van vloerverwarming specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een aangenaam warme vloer in de winter, wie droomt er niet van? Laat het niet bij dromen blijven, en stap binnenkort al blootvoets door je huis. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vloerverwarming specialisten

aanvraag starten


nat systeem vloerverwarming © Shutterstock - De installatie van een nat systeem van vloerverwarming, waarbij de leidingen in de chapelaag worden geplaatst.

Hoe vloerverwarming volgens nat systeem aanbrengen?

Bij natbouw vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen dus in de chapelaag aangebracht. Vooraleer de chape te leggen, moeten de verwarmingsbuizen eerst nog aan de onderliggende isolatielaag worden bevestigd. Hoe je dit precies doet, kan verschillen. Je kan gebruik maken van noppenplaten, netten of tackers.

Welke methode je best kiest, hangt vooral af van de opbouw van de vloer.

Noppen systeem

vloerverwarming met noppen © Shutterstock - Bij dit systeem worden de warm waterleidingen op noppenplaten geplaatst volgens een bepaald legpatroon

Eén van de meest gekozen technieken is het gebruik van noppenplaten. In dit geval zal je de buizen met je voeten in het noppenprofiel klikken.

Belangrijk bij deze methode is dat de ondervloer volledig vlak is, vooraleer de noppenplaten gelegd kunnen worden. Dit kan soms nog extra werkzaamheden met zich meebrengen.

Voordelen en nadelen

+ De leidingen zijn makkelijk in de noppenplaten te klikken met de voeten. De installatie verloopt vrij snel.

+ De isolatielaag wordt bij deze methode niet doorboord, waardoor het isolerend vermogen intact blijft.

De ondervloer moet volledig vlak zijn.

Vloerverwarming via noppenplaten is relatief duur in vergelijking met de andere methoden.

Tackers

vloerverwarming met tackers © Shutterstock - Bij dit systeem worden de warm waterleidingen via tackers vastgemaakt aan de ondergrond

Vloerverwarming via een tackersysteem is vooral interessant wanneer er een uitvulchape zonder isolatielaag is aangebracht. Met tackerplaten zal je de vloer alsnog isoleren, en worden de leidingen van de vloerverwarming vervolgens op de isolatieplaten getackerd.

Ook hier is een vlakke ondergrond belangrijk. De vloerisolatie (meestal uit PUR) moet vooraf mooi vlak geschuurd worden.

Voordelen en nadelen

+ In vergelijking met noppenplaten zijn tackerplaten vrij goedkoop.

+ Vloerverwarming volgens het tackersysteem is vrij eenvoudig en snel aan te brengen.

Tackers perforeren de isolatielaag, waardoor die een beetje van z’n isolerend vermogen verliest.

Tackers kunnen zich soms moeilijker hechten in de isolatielaag.

Netten

vloerverwarming met metalen netten © Shutterstock - Bij dit systeem worden de warm waterleidingen vastgemaakt aan metalen netten

Tot slot kan je ook nog kiezen voor vloerverwarming op basis van netten. Bij deze methode worden de leidingen op metalen netten gemonteerd.

Het voordeel van deze methode is dat de chape door de aanwezigheid van de metalen netten iets steviger wordt. Bovendien liggen de leidingen iets dichter bij de vloeroppervlakte, waardoor de warmteafgifte sneller verloopt.

Voordelen en nadelen

+ De leidingen worden stevig gemonteerd op robuuste metalen netten, waardoor de leidingen goed op hun plaats blijven liggen.

+ Het isolatiemateriaal wordt bij deze methode niet doorboord.

Deze methode is iets arbeidsintensiever dan de andere methodes.

Omwille van de arbeidsintensieve installatie is deze methode ook iets duurder dan het tackersysteem.

Legpatronen voor vloerverwarming

Belangrijk bij het leggen van vloerverwarming is dat de buizen gelijkmatig over de hele vloeroppervlakte worden verspreid. Hierdoor wordt ook de warmte gelijkmatig verspreid over de kamer, wat veel aangenamer is.

Een gelijkmatige spreiding bekom je door de leidingen te leggen volgens een goed uitgekiend legpatroon. Doorgaans wordt gekozen uit een aantal standaard legpatronen.

Slakkenhuispatroon

Het slakkenhuispatroon is een veel gekozen legpatroon. Het voordeel van dit legpatroon is dat de aanvoer- en retourleidingen naast elkaar liggen. Hierdoor heb je geen warme of koude plekken op je vloer, en wordt je vloer ook mooi gelijkmatig warm.

Bovendien maken de leidingen in dit legpatroon een bocht van maximaal 90°. Dit bevordert de doorstroming van het water in de leidingen.

Meanderpatroon

Een alternatief voor het slakkenhuispatroon is het meanderpatroon of haarspeldpatroon. Bij dit patroon verlopen de leidingen in meanders van de ene kant van de kamer naar de andere. Als gevolg hiervan zal de ene kant van de kamer sneller opwarmen dan de andere, wat soms lastig kan zijn.

Er wordt dan ook vaak gekozen voor dit legpatroon in ruimtes waar grote glaspartijen zijn aan één kant. Aangezien warmte vooral aan deze kant van de kamer zal ontsnappen, zal men de vloer dan ook aan deze kant eerst laten opwarmen.

Een nadeel bij dit legpatroon is dat de leidingen een bocht maken van 180°, wat de doorstroming van het water in de leidingen niet altijd bevordert.

legpatronen vloerverwarming © Shutterstock - Populaire legpatronen voor vloerverwarming. Links het meanderpatroon, rechts het slakkenhuispatroon.

Hoeveel kost vloerverwarming volgens het nat systeem?

De prijs van vloerverwarming volgens het nat systeem hangt vooral af van hoe de leidingen juist gelegd worden. Het systeem met noppenplaten is het duurste systeem, gevolgd door de metalen netten en de methode waarbij de leidingen worden vastgeniet aan het isolatiemateriaal.

Gemiddeld betaal je voor natbouw vloerverwarming een prijs rond de 50 euro per m². Wil je graag een gedetailleerde prijs op maat ontvangen? Aarzel niet om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van vloerverwarming? Via onderstaand formulier kom je in contact met meerdere plaatsers in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een gratis offerte op maat, zodat je in één klap meerdere prijzen kan vergelijken.

Bovendien zijn alle offertes volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vloerverwarming specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Wat is de prijs van vloerverwarming?
Waarom elektrische vloerverwarming?
Offertes voor vloerverwarming